Thuissleutels

  • financiële bestaanszekerheid
  • schulden

Schuldenvrij vooruit

Mensen die na een periode van dak- of thuisloosheid een huis vinden, hebben vaak te maken met schulden. Dit leidt na het betrekken van een woning regelmatig tot (meer) problemen, omdat je met een woning ook weer vindbaar bent voor schuldeisers. Er is gelukkig een aantal oplossingen om schuldenvrij te worden, zoals ONSbank of het Jongeren Perspectief Fonds. Dit is niet voor alle jongeren geschikt of genoeg – bijvoorbeeld omdat niet iedereen een tegenprestatie kan leveren. ‘Schuldenvrij vooruit’ zorgt dat ook mensen die niet binnen al bestaande aanpakken vallen, zonder schulden verder kunnen. Soms is de oplossing simpel: koop gewoon de schulden af.

Goed voorbeeld
Housing First Jongeren Den Haag (Limor) koopt schulden af in overleg met jongeren die net een huis hebben. Zij maken tegelijkertijd afspraken waarmee de jongere toekomstige schulden voorkomt. Ook bij de Regenbooggroep in Amsterdam worden bij het 'Uit het Krijt'-project kleine schulden tot maximaal € 5.000,- afgelost, in combinatie met nazorg.

Unique selling points

  • Per persoon is gemiddeld € 10.000 nodig voor het afkopen van schulden

  • Schulden zorgen voor veel stress en hoge zorgkosten. Door schulden af te kopen, verminderen de stress én de zorgkosten

  • Bij het aflossen van een huurschuld kan huisuitzetting worden voorkomen

Aan de slag
Meer weten over schuldenvrij vooruit: leer van Uit het Krijt of ONSbank.

Zie ook sleuteloplossing Bureaucratievrij geld

Andere sleutel

Deel deze sleutel: