- permanente woonplek
- bestaanszekerheid
Lege woningen tegengaan: leegstandsverordening
Je ziet het niet altijd: maar er staan in Nederland duizenden woningen leeg. Onbegrijpelijk terwijl zoveel mensen dakloos zijn. Met een leegstandverordening kunnen gemeenten handhavend optreden tegen woningleegstand. Eigenaren moeten langdurige leegstand melden, handhavers controleren bewoning en er kunnen boetes worden opgelegd. Om pandeigenaren en gemeenten te stimuleren leegstand tegen te gaan, kun je een leegstandsaward uitreiken.
Goed voorbeeld
Amsterdam stelde in 2016 een eerste leegstandverordening vast, Utrecht volgde in 2023. Beide gemeenten kregen experimenteerruimte op grond van de crisis- en herstelwet. Met resultaat: in Amsterdam staan woningen korter leeg, maar liefst 697 woningen werden in Amsterdam opnieuw in gebruik genomen dankzij de actieve aanpak. In Utrecht zijn in een half jaar 167 woningen weer bewoond. Het kabinet gaat na dit succes de leegstandswet aanpassen zodat alle gemeenten proactief beleid gaan voeren.
Het Straat Consulaat hield in Den Haag een succesvolle leegstandscampagne met award en Fundit-petitie.
Unique selling points
De woonplekken zijn er al, ze worden alleen niet benut
Een gerichte leegstandsverordening creƫert duidelijke regels en sancties m.b.t. leegstand van woningen en andere gebouwen
Doordat de regels duidelijk zijn en bij overtreding hoge boetes worden opgelegd, zijn sancties vaak niet nodig
Aan de slag
Deel deze sleutel: