Thuissleutels

  • thuis
  • preventie

Een echt thuis

Een thuis is meer dan een huis. Een thuis is een netwerk, iets doen wat je leuk vindt en de ruimte krijgen om jezelf te ontwikkelen. Dit ontstaat niet vanzelf, jongerenplekken en broedplaatsen zijn hiervoor cruciaal. Ze bieden ruimte aan jongeren om te ontdekken, te chillen, fouten te maken en vertrouwen te krijgen. De ontmoetingsplekken zijn er in verschillende vormen, ze zijn succesvol als ze door jongeren worden gedragen. Geen loket, geen formulier, geen hulpvraag maar sport, cultuur, talent en kunst is wat je ziet.

Goed voorbeeld
Als het ergens borrelt en bruist dan is het wel bij Outpoet, dé jongerenhangplek van Heerlen. Van een licht mysterieuze winkel, een muziekstudio tot een werkplek voor ondernemers. Dezelfde sfeer vind je in Lelystad bij SPOT!, waar ook een uitgebreide keuken en sportcentrum aanwezig is. Sport staat ook centraal bij Stoot in Groningen en stichting Lifegoals. In Rotterdam opent in 2024 het 'Voel je Thuis-Huis' van Mara Opstap.

Unique selling points

  • Als jongeren zelf de ruimte krijgen en bepalen, geeft dat zelfvertrouwen

  • Deze plekken werken preventief en maken dat jongeren hun thuis kunnen behouden (voorkomen herhaalde dak- en thuisloosheid)

  • Deze plekken zijn te financieren vanuit budgetten voor kunst, sport, welzijn en zorg

Aan de slag

Hier is geen handleiding voor, ga langs bij één van bovenstaande goede voorbeelden en leer van de pioniers.

Andere sleutel

Deel deze sleutel: