Thuissleutels

  • financiële bestaanszekerheid
  • permanente woonplek

Platform voor sociale verhuur

Er zijn particuliere woningeigenaren die graag hun woning op een sociale manier verhuren. Zij weten niet altijd hoe ze dit kunnen doen. Ze hebben geen tijd voor extra bureaucratie en willen ook financiële zekerheid voor de betaling van de borg, eerst maand huur en een garantstelling. Een platform voor sociale verhuur biedt een oplossing. Op het platform kunnen verhuurders hun huurwoningen verhuren aan ‘stabiele huishoudens’ met iets extra’s. Het platform faciliteert de totstandkoming van de huurovereenkomst en geeft financiële zekerheid voor de verhuurder. Daarnaast wordt de voor een huishouden benodigde ondersteuning opgezet en/of gecontinueerd.

Goed voorbeeld
In andere landen is deze platformfunctie toebedeeld aan wat wij woningcorporaties noemen. In de Verenigde Staten kunnen mensen een voucher voor social housing krijgen. Met die voucher kunnen ze ook particuliere verhuurders betalen. In België betrekken woonmaatschappijen ook particuliere huizen in hun verhuur. In Schotland is er een speciale organisatie Homes for Good met een beheerdersfunctie voor mensen die hun woning op een sociale manier willen verhuren. Voor zover wij weten bestaat dit platform in Nederland nog niet.

Unique selling points

  • Huishoudens stromen makkelijker door naar een betere woonplek

  • Verhuurders kunnen zonder financieel risico sociale impact maken

  • We doen een beroep op maatschappelijke betrokkenheid van particuliere verhuurders en/ of woningbeleggers

Aan de slag

Leer over Homes for Good in Schotland. Wil jij ermee aan de slag? Meld je dan bij Kansfonds en programmaleider Anne Damen denkt met je mee.

Andere sleutel

Deel deze sleutel: